Hyllningsfest till potatisen

admin

När:
30 maj, 2018 kl. 18:00 – 21:00
2018-05-30T18:00:00+02:00
2018-05-30T21:00:00+02:00
Var:
Västra Ågatan 16
753 09 Uppsala
Sverige

VÄLKOMMEN TILL EN FEMINISTISKT POTATISPARTY!

* På vad sätt är potatis kopplad till urfolks- och småbrukarkamp?

* Vilken roll spelade potatisen för arbetarkvinnors kamp för mat, rättvisa och rösträtt i Sverige?

* Har potatis med globala (o)rättvisor idag att göra?

Carmen Blanco Valer född i potatisens hemtrakter, antirasistisk talesperson samt riksdags och kommunkandidat för Feministiskt Initiativ delar med sig av en av sin potatiskultur och passion.

Potatisen har sedan tusentals år tillbaka varit en viktig komponent i urfolkskulturena i Anderna. De andinska folken förädlade hundratals sorter potatis, har ätit den och även hedrat potatis. När de koloniserades och berövades de mark och deras kultur förföljdes och även potatisen hamnade på undantag. Därför har potatis med urfolkskamp och kulturell motstånd att göra.

Men potatis har även med arbetarkamp i Europa att göra. I Sverige var den arbetarklassens huvudföda och under majmånad för exakt 101 år sedan, när det blev potatisbrist, gick arbetarkvinnor ut på gatorna eftersom de vill ha mat till sina hungrande barn. Dessa uppror drivna av hungern har ibland kallats för potatisrevolutionen. Denna kamp bidrog till kampen för allmänrösträtt och demokratisering av landet.

Feministiskt Initiativ vill hylla urfolkens heliga potatis och därmed urfolken som gav den som gåva till mänskligheten. Vi vill även hedra arbetarkvinnorna och män som 1917 gick ut på gatorna för att kräva potatis…och rösträtt. Men inte minst hedra de småbrukare och urfolk som idag drabbas av orättvisa handelsavtal och en global ojämlik världsordning.

Därför bjuder vi till att fira potatisens roll i kampen tillsammans med oss!

PROGRAM: (ungefärlig) 18:00- 21:00
•Potatis födelse, urhistoria och hur den blev helig för urfolk i Anderna.
•Potatisen migrerar till Europa och räddar arbetare från svält.
•”Potatisrevolutionen 1917” Gäst: Håkan Blomkvist som skrivit boken som handlar om arbetarkvinnornas vrede och vägen till demokrati arbetar som lärare på Södertörns Högskolan.
•Potatisen i globaliserings tidevarv- matsuveränitet, export, genmanipulering.
•Kärleksbrev till potatisen
* Andinsk musik

Vi bjuder på smakprov av potatissrätter från Anderna, bland annat en maträtt som heter Kawsay, som på urfolksspråket quechua betyder: ”liv” eftersom vi vill hylla livet och de band som potatisen skapat mellan Anderna och Sverige och även hylla kampen mot orättvisor där och här!