Kalender

Maj
26
lör
Flygbladsutdelning i Stenhagen
Maj 26 kl. 13:00 – 14:00
Maj
30
ons
Hyllningsfest till potatisen
Maj 30 kl. 18:00 – 21:00

VÄLKOMMEN TILL EN FEMINISTISKT POTATISPARTY!

* På vad sätt är potatis kopplad till urfolks- och småbrukarkamp?

* Vilken roll spelade potatisen för arbetarkvinnors kamp för mat, rättvisa och rösträtt i Sverige?

* Har potatis med globala (o)rättvisor idag att göra?

Carmen Blanco Valer född i potatisens hemtrakter, antirasistisk talesperson samt riksdags och kommunkandidat för Feministiskt Initiativ delar med sig av en av sin potatiskultur och passion.

Potatisen har sedan tusentals år tillbaka varit en viktig komponent i urfolkskulturena i Anderna. De andinska folken förädlade hundratals sorter potatis, har ätit den och även hedrat potatis. När de koloniserades och berövades de mark och deras kultur förföljdes och även potatisen hamnade på undantag. Därför har potatis med urfolkskamp och kulturell motstånd att göra.

Men potatis har även med arbetarkamp i Europa att göra. I Sverige var den arbetarklassens huvudföda och under majmånad för exakt 101 år sedan, när det blev potatisbrist, gick arbetarkvinnor ut på gatorna eftersom de vill ha mat till sina hungrande barn. Dessa uppror drivna av hungern har ibland kallats för potatisrevolutionen. Denna kamp bidrog till kampen för allmänrösträtt och demokratisering av landet.

Feministiskt Initiativ vill hylla urfolkens heliga potatis och därmed urfolken som gav den som gåva till mänskligheten. Vi vill även hedra arbetarkvinnorna och män som 1917 gick ut på gatorna för att kräva potatis…och rösträtt. Men inte minst hedra de småbrukare och urfolk som idag drabbas av orättvisa handelsavtal och en global ojämlik världsordning.

Därför bjuder vi till att fira potatisens roll i kampen tillsammans med oss!

PROGRAM: (ungefärlig) 18:00- 21:00
•Potatis födelse, urhistoria och hur den blev helig för urfolk i Anderna.
•Potatisen migrerar till Europa och räddar arbetare från svält.
•”Potatisrevolutionen 1917” Gäst: Håkan Blomkvist som skrivit boken som handlar om arbetarkvinnornas vrede och vägen till demokrati arbetar som lärare på Södertörns Högskolan.
•Potatisen i globaliserings tidevarv- matsuveränitet, export, genmanipulering.
•Kärleksbrev till potatisen
* Andinsk musik

Vi bjuder på smakprov av potatissrätter från Anderna, bland annat en maträtt som heter Kawsay, som på urfolksspråket quechua betyder: ”liv” eftersom vi vill hylla livet och de band som potatisen skapat mellan Anderna och Sverige och även hylla kampen mot orättvisor där och här!

Maj
31
tor
Bokbord på Celsiusskolan
Maj 31 kl. 11:00 – 13:00
Jun
1
fre
Träffpunkt Årsta
Jun 1 kl. 13:00 – 15:00

Inför valet 2018 så ger Träffpunkt Årsta dig chansen att träffa oss och höra om vårt partis hjärtefrågor, och vad F! vill göra för er som är 65+ i Uppsala. Du kommer få möjlighet att ställa dina egna frågor.

Jun
4
mån
Medlemsmöte
Jun 4 kl. 17:30 – 20:00

Äntligen är det dags för medlemsmöte! Vi bjuder på mat och peppar valupptakt. Ta med alla du känner och kom med i den rosa sommaren!

Vi kommer prata om allt vi vill och kan göra för att få Uppsala att förstå att feminism och antirasism är det som behövs i ett samhälle som blir allt kallare. Vi behöver fortsätta vårt arbete i kommunen, vi behövs i landstinget och vi behövs i riksdagen.

Ut med rasisterna! In med feministerna!

Inga tankar är för stora, inga idéer är för små. Vi kör och gör, och i år har vi dessutom resurser att förverkliga riktigt mycket.

Kan vi bjuda alla på vegansk pizza? Klart vi kan!

Kan vi beställa en hel drös affischer där vi förenar F! och Star Wars, och sedan ge dessa till våra medlemmar? Klart vi kan!

Händer detta på medlemsmötet den 4 juni? Klart det gör!

Vi ses där! ♥

—–

Tid: Söndag 4 juni kl 17:30-20:00

Plats: F!s lokal hos Sensus, Västra Ågatan 16, Uppsala

Mat: Vegansk pizza. Hör av dig om du har allergier eller liknande.

Tillgänglighet: Lokalen är tillgänglig för rullstol och barnvagn med hiss, automatiska dörröppnare och tillgängliga toaletter. Hissentrén är i gränden (genom stålgrinden) bredvid huvudentrén.

—–

BESKRIVNING IN TILL LOKALEN
Från entrén: Gå genom porten rakt fram tills du kommer till hiss/trappa. Ta hissen till plan 5 eller gå upp trappan till plan 5. Gå in i Sensus Studieförbunds lokaler. Gå rakt genom lokalen, fortsätt in förbi toaletter. F! Uppsala har sin lokal bland rummen på vänster sida med F!-symbolen på dörren.

Från hissentrén: Ta gränden in bredvid huvudentrén. Drygt 20 meter in går ni in i dörren på er högra sida där det står ”Kaniken”. Gå rakt fram förbi trappen och sväng till höger där hissen finns. Ta hissen till plan 5. Gå in i Sensus Studieförbunds lokaler. Gå rakt genom lokalen, fortsätt in förbi toaletter. F! Uppsala har sin lokal bland rummen på vänster sida med F!-symbolen på dörren.