Utlys klimatnödläge!

admin Okategoriserade

Uppsala kommun måste utlysa klimatnödläge. Det är en utlysning som förpliktigar, och som skulle mana till radikala och nödvändiga åtgärder menar Feministiskt initiativ. 

Våra mänskliga samhällen riskerar kollaps. Vi lever just nu i en av de största utmaningarna som mänskligheten mött, och tiden börjar rinna ut. Vetenskapen är tydlig med att om vi inte kraftfullt minskar våra klimatpåverkande utsläpp de närmaste åren kommer vi drabbas av katastrofala konsekvenser. Läget är akut, Uppsala kommun måste ta vårt ansvar nu. 

Miljörörelsen växer kraftigt och skanderar åt oss politiker att vi måste utlysa klimatnödläge. Uppsala kommun kan genom att utlysa klimatnödläge skicka en tydlig signal till allmänheten om hur pass stor klimatkrisen är, och förmedla att läget är akut och därmed öka acceptansen för nödvändiga omställningar. 

Genom att deklarera klimatnödläge följer Uppsala kommun i fotspåret av 966 jurisdiktioner i 18 länder. Det handlar bland annat om länder som Portugal, Australien och Argentina, samt städer som Lübeck (Tyskland), Paris (Frankrike) och Bacolod (Filippinerna.)

Även här i Uppsala arbetar klimatrörelsen för att kommunen ska utlysa klimatnödläge. Varje fredag sedan oktober 2018 strejkar och protesterar ett stort antal personer på Forumtorget i centrala Uppsala för att politiker ska ta klimatkrisen på allvar. Vissa fredagar har även barn strejkat från skolan som en desperat åtgärd för att vuxenvärlden ska rädda deras framtid. 

Klimatstrejk Uppsala är en del av den globala rörelsen Fridays For Future, startad av Greta Thunberg, där folk världen över protesterar utanför parlament och kommuner. De har nu startat en namninsamling riktad till Uppsala kommun, som i skrivande stund har 732 namnunderskrifter (5/9-2019).

Den 27 september hålls nästa stora globala demonstration, efter flera politiska aktioner som genomförs samma vecka. Den 23 september är det Climate Emergency day och demonstrationen då fokuserar just på temat klimatnödläge, och behovet av att Uppsala kommun utlyser det. 

Nu lägger Feministiskt initiativ en motion, ett politiskt förslag, om att Uppsala kommun ska utlysa klimatnödläge. 

Detta är en utlysning som förpliktigar; en akut situation kräver radikala åtgärder. Första steget till handling är insikt, och att erkänna hur stor krisen är. Därför måste Uppsala kommun utlysa klimatnödläge. 

Lovisa Johansson
Stina Jansson
Josef Safady  Åslund
Charlie Strängberg